Златото постигна най-големия си седмичен ръст от януари

Цената на златото отчете най-значителното си седмично покачване от януари насам през миналата седмица, след като централните банкери в САЩ излязоха с предпазливи коментари относно бъдещето на своята парична политика и евентуалното покачване на лихвените нива по-късно тази година.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през май поскъпнаха с 2,56% през изминалите седем дни и затвориха петъчната сесия при ниво от 1 181,90 долара за тройунция. Седмица по-рано златото се търгуваше за 1 152,40 долара.

Безспорно най-големият двигател на измененията на финансовите пазари през миналата седмица бе заседанието на Федералния резерв на САЩ. Централната банка обнови прогнозите си за американската икономика, изпращайки предпазливи сигнали за бъдещето на паричната си политика в контекста на силно поскъпващия долар.

Движенията на пазарите бяха подвластни на Фед през цялата седмица, като през първите три дни двигател бяха очакванията, а в останалите – последиците от заседанието. Цената на метала отстъпи до 1 141,60 за тройунция само ден преди заседанието на американските централни банкери, за да се изстреля обаче в четвъртък до над 1 177 долара.

Що се отнася до дневните движения, в понеделник контрактите поскъпнаха с 0,08% (0,90 долара на тройунция), само за да изтрият 0,42% (4,90 долара за тройунция) ден по-късно. В сряда движението бе най-значително, като металът поскъпна с 1,62% (18,60 долара на тройунция). В двата следващи дни цената се покачи съответно с 0,26% (3 долара на тройунция) и 1,10% (12,90 на тройунция).

Движението на цените на стоковите пазари, както обикновено, зависеха от изменението на валутите с оглед на обратната корелация с щатския долар. Поевтиняването на петрола също може да бъде разглеждано като тласък за жълтия метал, тъй като златото продължава да е определяно от мнозина за добър хедж срещу инфлацията.

Доларовият индекс ICE, който измерва на силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се сви от 99,60 пункта миналия понеделник до 98,10 пункта към края на петъчната сесия. Въпреки това американската валута продължи да кръжи около 12-годишен връх.

Междувременно активите на най-големия в света обезпечен със злато борсово търгуван фонд SPDR Gold Trust отчетоха първи ръст от 20 февруари насам с оглед на възвръщането на инвеститорското доверие в метала. На физическия пазар пък китайските купувачи продължиха да купуват големи количества от метала, като Шанхайската борса за злато отчете седмичен ръст от близо 7 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *