Златото продължава да расте заради очакванията за липса на промяна на стимулите на Фед

Златото печели днес за четвърта поредна сесия и се приближава до 5-седмичния връх, докато данните за американската икономика усилват мненията, че Федералния резерв ще запази стимулите. Това увеличава привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлация.

Фед започва днес двудневно редовно заседание от което се очаква да потвърди, че ще продължи да купува облигации на стойност 85 милиарда долара месечно. Цената на златото падна с близо 20% през тази година заради опасенията, че Фед ще намали стимулите, но битката за бюджета във Вашингтон и серия от слаби икономически данни увеличиха съмненията, че централната банка ще предприеме действия точно сега и това даде сила на златото. Очакванията обаче, че Фед няма да промени програмата си са вече калкулирани и жълтия метал трудно ще напредва и по-скоро му предстои скоро корекция.

Спот цената днес нарасна на 1355 долара за тройунция и отчита вече растеж от 8% след тримесечното дъно на 15 октомври. По-рано през нощта метала удари връх от 1360.06 долара, което е много близо до 5-седмичния връх от понеделник на 1361.60 долара за тройунция.

Продукцията на производствения сектор в САЩ едва нарасна през септември, а договорите за покупка на съществуващи жилища отчетоха най-голям спад за последните три години и половина. Това са последните сигнали, че икономиката е загубила скорост с края на третото тримесечие. Мнозина икономисти прогнозират, че Фед ще отложи редуцирането на стимули за началото на следващата година.
Въпреки, че продължителен период на монетарни стимули оказва подкрепа на златото, физическото търсене може да намалее заради по-високите цени. Търсенето в Азия от известно време е слабо, а без него метала трудно ще нараства. Съобразно слабото търсене от Китай и продължаващите разпродажби на фондовете търгуващи със злато, оценките са, че при цена над 1340 долара за тройунция златото е надкупено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *