Златото пропадна с близо 4% през май

Цената на златото се смъкна с 3,9% на сто през май, което се оказа най-рязкото месечно отстъпление от ноември миналата година. Натискът върху актива дойде вследствие както на сравнително оптимистичните данни от САЩ, така и на отслабването на напрежението в Украйна.

Златото с доставка през август спадна до дневно дъно от 1 242,20 долара за тройунция, което бе най-ниското ниво от 3-и февруари насам. Впоследствие металът ограничи загубата си до 0,88 на сто, затваряйки при 1 246 долара за тройунция. За седмицата пък активът поевтиня с 3,53 на сто.

Жълтият метал е под силен натиск за продажба в последните седмици. Оптимистичните данни от САЩ подчертаха очакванията, че икономиката ще се отърси от последиците от забавянето на активността през зимата.

Въпреки че публикуваните през миналата седмица данни показаха, че икономиката на САЩ се е свила със сезонно изгладения годишен темп от 1% през първото тримесечие, пазарните анализатори очакват растеж от 3,8 на сто през второто тримесечие.

Същевременно среброто с доставка през юли изтри 1,75% до 18,68 долара за тройунция в петък – най-ниското равнище от 1 май. За седмицата металът поевтинява с 3,76 на сто.

Контрактите върху медта с доставка през юли пък поевтиняха с 0,67% до 3,167 долара за паунд. Измерена на седмична база пък цената на актива отстъпи с 1,38%.

Изнесените през уикенда данни показаха, че правителственият производствен индекс в Китай е нараснал до 5-месечен връх от 50,8 пункта през май, надхвърляйки очакванията за по-лек ръст до 50,6 пункта и след 50,4 пункта през април.

Азиатската страна е най-големият потребител на мед в света, като е консумирала почти 40% от световното потребление през миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *