Златото расте благодарение на отстъплението на долара и подновеното геополитическо напрежение

Златото нараства за трети пореден ден, докато еврото се стабилизира срещу долара, а напрежението между Украйна и Русия увеличи привлекателността на метала като предлагащ сигурност. Спот цената днес се покачи с един долар и половина и вече е на 1284 долара за тройунция и продължава да се отдалечава от двумесечното дъно на 1273 долара от 21 август.

Украйна обвини Русия в стартиране на нова военна инвазия по източната граница. Така надеждите от вторник при срещата на двамата президенти за поврат на пет месечната криза изчезнаха.

Междувременно стана ясно, че ЕЦБ най-вероятно няма да предприеме нови действия следващата седмица освен ако данните за инфлацията в петък не покажат, че еврозоната се е приближила значително до дефлация.

САЩ от своя страна увеличава усилията си да изгради международна кампания срещу джихадистите начело на Ислямската държава в Ирак и Сирия. Целта е да се привлекат партньори за потенциални съвместни военни действия.

Азиатските индекси растат след поредното силно представяне на Уолстрийт, където се търгуваше близо до рекордните стойности. На валутните пазари еврото се съвзе след едногодишното дъно срещу долара.

Фючърсите на суровия петрол останаха без промяна след волатилна търговия в сряда, която се разви след доклад показал спад на търсенето на бензин в САЩ и нарастване на запасите в Кушинг, Оклахома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *