Златото се върна над 1 200 долара в края на миналата седмица

Златото успя да постигне третия си пореден седмичен ръст през изминалите пет търговски сесии основно поради представянето на щатския долар. Американската валута изгуби от покупателната си сила следновините от Федералния резерв.

Жълтият метал с доставка през декември поскъпна с 1,25% до 1 200,40 долара за тройунция в сравнение с 1 185,60 долара за тройунция седмица по-рано.

В сряда протоколът от срещата на Фед през октомври показа, че централната банка очаква повишаване на лихвените ставки през следващата година с оглед на позитивното представяне на икономиката въпреки влошаването на инфлационните очаквания.

Според документа повечето от централните банкери са заявили необходимостта от „нов език“ за т.нар. бъдещи насоки. По думите им покачването на ставките ще зависи от предстоящите данни за икономиката на САЩ.

Също в сряда металът удари седмичното си дъно от 1 173,90 долара за тройунция.

От юли насам движението на цената на златото е още по-тясно обвързано с хода на зелените пари. Обратната корелация между валутата и метала прави всяко поскъпване на долара проблем за инвеститорите в жълтия метал, тъй като потиска интереса към актива и по този начин го обезценява.

Във вторник доларът изгуби позиции спрямо йената, след катояпонският премиер Шиндзо Абе реши да отложи покачването на данъка върху продажбите, което бе насрочено за октомври 2015 г., поне до април 2017 г.

Американските пари отново отстъпиха спрямо японския си конкурент в петък, след като финансовият министър на Страната на изгряващото слънце Таро Асо заяви, че Токио е все по-малко склонен да стимулира резките валутни изменения.

Освен това в петъкКитайската централна банка изненада пазара, решавайки да смъкне част от ключовите лихвени ставки в подкрепа на растежа. Понижението бе първото от юли 2012 г. насам.

Междувременно пазарните участници продължиха да очакват насрочения за 30 ноември „златен референдум“ в Швейцария. Вотът ще определи дали местната централна банка ще трябва да покачи вложенията си в ценния метал до 20% от всичките си активи. Предварително допитване на обществото мнение от средата на миналата седмица показа, че 47% от анкетираните швейцарци са против мярката

Според инициаторите на референдума притежанието на по-големи златни резерви ще доведе до валутна стабилност. Въпреки това централната банка публикува изявление, посочвайки, че подобно развитие ще ограничи способността ѝ да провежда адекватна парична политика.

Друга новина от изминалата седмица бе, че Русия е покачила своите златни резерви за седми пореден месец през октомври, докато Украйна пък ги е намалила с повече от една трета за същия период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *