Златото се задържа в подножието на 700 долара

Държавни облигации

Фючърсните контракти върху щатските държавни облигации поевтиняха в петък след възстановяването на фондовите пазари, което изтегли капитали от ценните книжа. Положителното настроение на фондовите пазари покачи Dow Jones Industrial Average до 12 900, което се отбелязва за първи път в историята на индекса. Липсата на важни икономически данни остави облигационния пазар „на сухо”, като трейдърите се съсредоточиха върху техническата картина, но след като фондовите пазари започнаха възстановяване в световен мащаб, голяма част от инвеститорите пренасочиха капиталовите потоци. Финансовият министър на САЩ Ханк Полсън даде изявление в средата на борсовата сесия, в което се наблегна на търговските отношения между САЩ и Китай. През следващия месец Полсън ще се срещне с китайския вицепремиер във Вашингтон, за да се обсъди създалото се напрежение в търговските взаимоотношения между двете страни. В изказването си Полсън отбеляза, че според него пазарът на недвижимо имущество наближава дъното си, като прогнозите за икономическия ръст се запазват оптимистични. През тази седмица инвеститорите ще следят икономическите данни за продажбите на домове, бизнес разходите, както и предварителен отчет за БВП за първото тримесечие.

Ценни метали

Златото приключи както петъчната сесия, така и седмицата с покачване, достигайки най-високото си затваряне от края на февруари досега. Основни подкрепи на пазара бяха покачванията при петрола, както и обтегнатите търговски отношения между Китай и САЩ. Юнският контракт се покачи с 1.1% или 7.50 долара, затваряйки на 696.60 долара, като остави ясна заявка за тестване на психологическата граница от 700 долара през следващите сесии. За седмицата ценният метал отбеляза ръст от 0.9%. Слабостта на щатската валута в началото на търговската сесия също даде подкрепа на златото, но по-сериозен фактор беше информацията, че физическото търсене се засилва при понижаванията на пазара. Останалите метали също бяха въвлечени от поскъпването на златото, като майският контракт на среброто прибави 22 цента, или 1.6%, юлската платина поскъпна с 2.4%, юнският паладий с 8.25 долара, докато майската мед прибави 2.4 цента за сесията и 2.3% за седмицата. Фючърсите от групата на платината се радваха на повишено търсене, след като беше обявено пускането на пет търгувани на борсата фонда, базирани на ценния метал. От гледна точка на физическите доставки, по данни на Nymex към приключване на работния ден в четвъртък, златото и среброто в складовете са били без промяна, докато медта е намаляла с 266 къси тона. Индексите и търгуваните на борсата фондове, следящи и базирани на ценните метали, също отбелязаха покачвания. Amex Gold Bugs Index поскъпна с 1.2%, CBOE Gold Index с 1.4%, Philadelphia Gold and Silver Index с 1.3%, StreetTracks Gold Trust ETF прибави 1.5%, Market Vectors-Gold Miners ETF се покачи с 0.9%, докато най-сериозен беше ръстът от 2.3% на iShares Silver Trust ETF.

Енергийни суровини

Петролните фючърси поскъпнаха с над 2% в петък, като основните притеснения на трейдърите бяха за евентуалните проблеми с доставките от Нигерия предвид неясните президентски избори. „Нигерийският фактор” превъзмогна предвижданията за намалено търсене от страна на Китай, което беше причината за 2% спад в цената в четвъртък. Майският контракт се покачи с 2.5%, или 1.55 долара, затваряйки на 63.38 долара на New York Mercantile Exchange, но за седмицата черното злато отбеляза загуба от 0.4%. Напрежението в Нигерия беше основна тема на коментари и през уикенда, като по последни данни балотажните резултати все още не са пристигнали в страната от центъра за обработка в Южна Африка. Междувременно Shanghai Composite Exchange поведе азиатските пазари, след като индексът се покачи с 4.6%. Пазарът на черното злато също така отбеляза и новината, че Европейският съюз и Иран ще проведат предварителни преговори на 25 април, на които ще се дискутира развитието на иранската ядрена програма. За ликвидността в петъчната сесия голяма заслуга имаше и изтичането на майският контракт, като според данните сесията започна с нетни дълги позиции на трейдърите. От енергийните стоки, единствено майският контракт на природната газ отбеляза поевтиняване от 11.1 цента, или 1.5%, затваряйки на 7.381 долара, като за седмицата загубата се равнява на 5.4%. Обобщавайки най-ликвидните стокови пазари, Dow Jones AIG Commodity Index приключи сесията на 172.30, или с ръст от 0.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *