Златото се задържа над 1 300 долара след тежките глобални разпродажби

Цената на златото остава в близост до 3-седмичните върхове, след като глобалните разпродажби на фондовите пазари засилиха инвеститорския интерес към активите убежища.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през юни приключи петъчната сесия при 1 318,60 долара за унция. Сесия по-рано бе достигнато равнище от 1 324,90 долара за тройунция, докато по време на днешната търговия се отчита нов ръст до 1 327 долара за тройунция.

Резките изменения на настроенията спрямо пазара на акции донесе на скъпоценния метал поскъпване от 1,53% за предходната седмица.

Търсенето на убежища бе подсилен в четвъртък на фона на тежките пропадания на световните пазари. Технологичният индекс Nasdaq Composite се оказа най-потърпевш, губейки 3,1% – най-голямото дневно понижение от август 2011 г. насам.

Повишеният геополитически риск също продължи да подкрепя златото. Правителството на Украйна продължава да се опитва да затвърди контрола си над източния град Словянск след неочакваната акция на проруските сепаратисти.

Цената на благородния метал се покачи и след представянето на протокола от последното заседание на Федералния резерв. Документът успокоиха опасенията, свързани със скорошно увеличение на лихвите.

През миналия месец централната банка на САЩ намали месечния темп на покупки на активи с нови 10 млрд. долара до 55 долара млрд. евро. Институцията затвърди и позицията си, че вероятно ще продължи да свива стимулите с „допълнителни отмерени стъпки“.

Междувременно медните фючърси с доставка през май поскъпнаха до едномесечен връх от 3,078 долара за паунд преди да се върнат обратно към 3,041 долара за паунд в края на миналата седмица. За предходните пет търговски сесии стойността на червения метал се покачи с 0,23 на сто.

Цената на сребърни фючърсите с доставка през май пък се смъкна с 0,50% в петък, за да затвори седмицата на прага на кота 20 долара за тройунция при 19,99 долара. За цялата предходна седмица активът поскъпна с 0,29%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *