Златото се отдръпна от 2- и половина годишното дъно

Цените на златото нараснаха в сряда, след като продължаващото напрежение в Украйна и по- слабият долар принудиха инвеститорите да се възползват от ниските цени и да покрият късите си позиции, след като кюлчетата достигнаха 2- и половина годишно дъно.

Жълтият метал първоначално бе под напрежение, тъй като руският президент Владимир Путин очерта плановете за примирие в източна Украйна, но по- късно министър- председателят на Украйна отхвърли предложението на Русия като опит да се заблуди Запада в навечерието на срещата на върха на НАТО.

Но приглушената реакция на физическите купувачи, въпреки спадът от 1,7% във вторник, в комбинация със засиленото геополитическо напрежение, предполагат, че печалбите на златото може да са ограничени, заявиха анализатори.

Спот цените нараснаха с 0,3% до 1272.80 долара за тройунция, след като по- рано достигнаха най- ниската си стойност от 17 юни до сега на 1261.19 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 5.30 долара до 1270.30 долара за тройунция.

Печалбите на златото в сряда бяха ограничени от окуражителните икономически новини, сред които нарастващите поръчки на фабрични стоки в САЩ, силните продажби на автомобили както и последният доклад на Фед за бизнес активността, известен като Бежова книга.

Физическото търсене в Азия бе приглушено в сряда, въпреки спадът на цената през предишната сесия, заявиха търговци, което обикновено се очаква да изкуши чувствителните към цената купувачи.

На пазара на дребно, настроенията на частните инвеститори към метала през август са се влошили, въпреки нарастващото геополитическо напрежение, показа онлайн проучване на пазара на благородни метали.

Индексът на инвеститорите в злато, който измерва баланса на клиентите, увеличили притежанията си на злато и броя на тези, които са редуцирали експозицията си в метала, нарасна до 51.7 през август. Четене от 50 означава, че има равен брой нетни продавачи и купувачи.

Инвестиционният интерес към златото напоследък бе слаб. От SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, заявиха, че притежанията им са спаднали с 1.8 тона до 793.20 тона във вторник.

Сред останалите благородни метали паладият бе на загуба от 0,5% до 873.40 долара за тройунция. Напрежението между основния производител на метала, Русия, и Украйна помогна за това по- рано тази седмица цените да достигнат най- високото си ниво от 2002 до сега на 910 долара за тройунция.

Ръстът на продажбите на автомобили в САЩ през август подкрепи металите от групата на платината, като от индустрията продават с годишен темп, последно видян през 2006.

Среброто поскъпна с 0,2% до 19.14 долара за тройунция, а платината спечели 0,3% до 1406.20 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *