Златото се търгува в тесни граници

днес след поскъпването миналата седмица

Златото, което в петък регистрира най-силното си дневно повишение за последните два месеца, се търгува в сравнително тесни граници по време на днешната азиатска сесия.

Според анализатори част от инвеститорите вероятно ще приберат печалбите си след ръста от предходната седмица, като обемите ще останат ниски. Днес в САЩ е официалният празник на Мартин Лутър Кинг и пазарите ще останат затворени.

На спот пазара днес златото бележи лек спад от 0,1%, като към момента цената на метала е на ниво от 625,48 долара за тройунция. За изминалата седмица бе отчетен ръст от 3,3 на сто.

Според прогноза на Deutsche Bank AG, цитирана от Bloomberg, спадът на стоковите пазари през последните няколко месеца все още не сигнализира край на дългосрочния възходящ тренд, започнал преди около пет години. Според финансовата институция златото ще поскъпне до края на годината, като средната му цена за 2007 г. ще бъде 725 долара за тройунция спрямо 660 долара през 2006 г.

За поскъпването на ценния метал ще допринесе и очертаващото се поевтиняване на щатския долар, смятат експерти. Допълнителен ефект би оказало и евентуално поскъпване на петрола, тъй като златото се приема от много инвеститори като защитна инвестиция срещу инфлацията.

Днес фючърсите на петрола с доставка през февруари се повишиха над 53 долара за барел, повлияни от информацията за евентуална среща на ОПЕК, на която да бъдат гласувани мерки, възпрепятстващи по-нататъшен спад на цените.

Според проучване на Bloomberg, проведено сред 31 анализатори и дилъри в края на миналата седмица, 22-ма препоръчват покупки на златото, четирима са с негативни очаквания, докато петима са неутрално настроени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *