Златото се устреми към 1500 долара за тройунция

На борсата в Лондон днес благородният метал поскъпна с още 5 долара до 1 458 долара за тройунция. Задълбочаващата се дългова криза в Европа и размириците в Либия продължават да са главните причини за безпрецедентното поскъпване. Среброто също постави нов 31-годишен рекорд като поскъпна до 40.95 долара за тройунция.
След като кредитната агенция Moody`s свали на два пъти в рамките на 20 дни дългосрочния рейтинг на Португалия, за инвеститорите вече е ясно, че държавата няма да може да се справи без финансова помощ от МВФ и ЕС. Макар вече подалия оставка португалски премиер Жозе Сократес да настоява, че нужда от такава помощ няма, анализаторите са сигурни, че това ще е третата държава след Гърция и Ирландия, която ще има нужда от спасяване. Това от своя страна ще доведе до срив на валутните и фондовите пазари и отново вади защитната функция на златото на преден план.
От друга страна военната операция в Либия удря силно по стойността на долара. Щатската валута, която по принцип печели от военните конфликти, в които участва САЩ, сега е в губеща позиция. Има опасения, че третият военен фронт, на който участва Америка, ще доведе до допълнителни разходи, по голям външен дълг, печатане на долари и от там висока инфлация. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке твърди, че инфлацията се очертава като голям проблем за САЩ, след като през февруари тя прескочи приемливите нива от 2%. Това отново е повод за анализаторите да твърдят, че това няма да е последния рекорд който златото ще постави и в съвсем кратки срокове ще станем свидетели на цени от 1500 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *