Златото си остава незаменима инвестиция

Reuters

Рекордният скок на златото, изчислено в евро и британски паунди, както и издръжливостта на спот цените на метала в условията на покачващ се американски долар са ясен знак, че все повече хора предпочитат да се застраховат чрез жълтия метал, докато страховете около суверенните дългове на ключови икономики не бъдат разсеяни.
Тревогите около фискалните перспективи на гръцката държава създадоха условия за перфектната буря при оцененото в евро злато през този месец, тъй като някои инвеститори, които продават единната валута, заложиха именно на ценния метал като сравнително защитена алтернатива.

Чувствителност към суверенните дългове

Новината, че след наближаващите общи избори във Великобритания в парламента може да няма ясно очертано мнозинство, което пък ще затрудни стратегията на новото правителство за справяне с британския суверенен дълг, предизвика подобен скок и на златото в паунди и то достигна до рекордните 759.86 британски паунда за тройунция.
Изострящата се чувствителност на инвеститорите към рисковете пред държавните задължения предполага, че оцененото в американски долари злато може да запази стабилността си даже и в условия на покачване на долара – традиционен базов фактор за поевтиняването на ценния метал.
„Златото се държи много прилично предвид движенията на валутния пазар. И би трябвало да си зададете въпроса защо е толкова сигурно – коментира председателят на GFMS Филип Клапвайк. – Държавният дълг е сред основните притеснения за инвеститорите в момента.“
Спот цената на златото се задържа над $1115 за тройунция в сряда, което е спад от рекордните $1226.10, достигнати през декември, но все пак е над цената от $1096.25, при която металът започна годината.
Доларът се покачи с близо 4% спрямо еврото през същия период предимно заради страховете около фискалната ситуация в Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания.

Глобален риск

Проблемите, възникнали благодарение на раздутите държавни задължения, не спират дотук. През януари представителите на Световния икономически форум съобщиха, че опасността от влошаване на правителствените финанси, която може да потопи страните в ефективна дългова криза, е основната заплаха пред световната икономика през 2010 г.
Очакванията са, че фискалният дефицит на САЩ ще достигне $1.56 трлн. през тази година, японският приближава до 200% от брутния вътрешен продукт, а от рейтинговата агенция Fitch Ratings заявиха в началото на миналата седмица, че профилът на британския суверенен кредитен рейтинг се влошава.
„Докато правителствата не започнат да намаляват дълга си, суверенният риск ще ни съпътства“, коментира Оле Хансен, старши мениджър в Saxo Bank.
Месечната анкета на Ройтерс, провеждана сред 65 стратези на обменния пазар, показва, че кризата с гръцкия дълг може да засили още повече нестабилността на еврото спрямо американския долар през март.
Обикновено спадът на еврото спрямо долара дърпа златото надолу, но тази взаимозависимост вече е поотслабнала. По традиция силната връзка между златото и валутния курс евро-долар е намаляла от 0.9 в началото на февруари до цели -0.2 само месец по-късно, като в тези изчисления 1 е мярката за идеално съотношение, а -1 – за обратно съотношение, показват данните на Ройтерс.

Конкурс по грозота

В настоящия момент водещите световни валути очевидно участват в нещо, което много анализатори наричат „конкурс по грозота“. И именно в този ключов момент златото набира сила.
„Хората наистина се опасяват какво ще се случи в Гърция и Испания и по какъв начин ще повлияят тези събития върху еврото. Според тях най-сигурният и безопасен актив е златото – поясни Питър Хилиард от ANZ Bank. – Независимо дали ви изглежда глупава или разумна, такава е посоката на мислене в момента.“
Заради понижените лихвени проценти в основните икономики с цел стимулиране на икономическия ръст възможностите за печалба на кеш от депозити се свиха значително, а с тях се понижи и алтернативният разход при избора на неносещото лихва злато.
Малко вероятно е точно сега правителствата да започнат да предприемат мерки срещу падащите валути, твърдят анализаторите, тъй като една по-слаба валута може да защити износа и така да стимулира възстановяването. Решенията за събиране на парични средства чрез емитиране на облигации с цел да се избегне икономическа криза също са разтревожили инвеститорите.
„Дългосрочните инвеститори започват да осъзнават, че златото единствено ще ги защити от действията на някое правителство, решило, че изходът от проблемите е да взема все повече и повече заеми“, коментира управляващият директор на Bullman Investment Management Ник Булман.
Ако хвърлим поглед към таблиците, златото е започнало да гради солидна база. То се е покачило стабилно по отношение на еврото и британския паунд от последната си корекция в края на декември насам, докато деноминираното в долари злато вече регистрира тенденция към покачване след спада до най-ниските си нива за 2010 г. през февруари.
„Очевидно на златото се гледа като на вид застрахователна политика“, пояснява Шон Коригън, главен инвестиционен стратег в швейцарската Diapason Commodities Management.
А купувачите на физическо злато, които по принцип оказват доста голяма подкрепа на пазара, са по-спокойни, когато цените са над $1000 за тройунция, твърдят търговци, защото засилването им дава стабилна основа на цените.
В момента златото доказва, че може да отстоява своята ниша, когато доларът расте и всяка промяна в тази тенденция може да предизвика хаотична експлозия.
„Ако цените на златото в долари успеят да се задържат при сегашните обстоятелства, как ще се представят те, когато натискът върху долара отново се увеличи?“, чуди се Клапвайк от GFMS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *