Златото с нов 18-месечен връх след отстъплението на долара

Цената на златото достигна нов връх за последните 18 месеца, изкачвайки се до 1 025,10 долара за тройунция. Това се случи заради отстъплението на американския долар, което се дължи на спекулациите, че страните от Персийския залив водят тайни преговори за изместване на долара от търговията с петрол.
Тази информация бе опровергана от официални представители на Саудитска Арабия, но въпреки това остава водеща новина за валутните пазари. Съгласно нея, страните от региона обмислят да се промени начина на търговия с петрол, като това трябва да става чрез определяне на цената на суровината спрямо кошница от валути.
Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,8 на сто (8,6 долара) до 1 022,30 долара за тройунция. При фючърсите с доставка през декември пък цената на златото достигна 1 029 долара за ттройунция, постигайки 18-месечен връх.
Самият американски долар отстъпи рязко заради спекулациите относно замяната му в петролната търговия и падна до 1,4740 EUR/USD. Постепенно зелените пари прекратиха спада си и към 14:40 часа българско време остават стабилни при 1,4725 EUR/USD.
Инвеститорите се насочват към златото, а и към суровините като цяло, в моменти, когато американския долар отстъпва. Причината за това е желанието за защита срещу инфлация и запазване на стойността на активите въпреки обезценката на парите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *