Златото с нов 25-годишен рекорд над 705 долара за тройунция

Златото достигна нов 25-годишен максимум днес. След силното си повишение вчера на щатските пазари, когато цената на благородния метал за пръв път прекрачи психологическото ниво от 700 долара за тройунция, по време на азиатската борсова сесия в сряда то добави нови 3.4 долара към стойността си до ниво от 705 долара за тройунция с доставка през юни.

Така само от началото на годината златото добави над 35% към стойността си след значителни покупки от страна на институционални инвеститори, насочващи се към благородния метал в резултат на нарасналото геополитическо напрежение.

Допълнително ръстът в цената на златото се предопределя и от продължаващото силно поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути.

Еврото се повиши до нов едногодишен рекорд след като премина психологическото ниво от 1.2800 долара за едно евро и регистрира най-висока стойност от 1.2802 долара за едно евро.

Анализаторите очакват повишаване на волатилността на търговията с благородния метал, като някои инвеститори могат и да прибегнат до “прибиране на печалбите” при тези относително високи ценови равнища.

В известна степен възходящ натиск върху цената на златото оказват и слуховете на пазара, че икономисти са препоръчали на правителството на Китай да учетвори запасите от злато на страната от 600 тона на 2 500 тона.

Китай е страната с най-големи валутни резерви в света, възлизащи на 875 млрд. долара, както и третият най-голям световен потребител на злато.

Силен ръст вчера отбелязаха и цените на останалите метали. Платината се повиши до нова рекордна стойност от 1 258 долара за тройунция с доставка през юни по време на търговията си в Токио.

Цената на среброто с доставка през май приключи вчерашната сесия на щатските стокови пазари с повишение от близо 70 цента до ниво от 14.37 долара за тройунция.

До нова рекордна стойност се повиши и цената на алуминия, която завърши вчерашния ден с ръст от близо 5 цента до ниво от 1.3950 долара за паунд с доставка през юни.

Исторически максимуми отбеляза и цената на медта, която добави 9.3 цента до ниво от 3.6480 долара за паунд с доставка през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *