Златото с опит за пробив на 1 200 долара за тройунция

Златото поскъпна с над 1% във вторник, пробивайки за кратко над 1 200 долара за тройунция, след като доларът поевтиня спрямо еврото, отчасти заради по- добрите от очакваното данни за инвеститорските нагласи в Германия.Инвеститорите в злато до голяма степен игнорираха новината за неочакваното повишение на производствените цени в САЩ през октомври, която показа, че основния тренд продължава да сочи към една среда, която може да укрепи решението на Фед да увеличи лихвените проценти.

Междувременно някои пазарни участници заявиха, че златото трябва да поскъпне, тъй като фондовете са започнали да търсят относително евтини активи преди края на годината. Спот златото поскъпна с 0,7% до 1 195.06 долара за тройунция, след като по- рано през сесията достигна най- високото си ниво от 30 октомври насам на 1 204.70.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 13.60 долара до 1 197.10 долара за тройунция. Металът успя да се възстанови с около 6% откакто достигна 4- и половина годишно дъно на 1 131.85 на 7 ноември.

Доларът изгуби 0,4% спрямо кошница от валути, най- вече заради силата на еврото, което поскъпна, след като докладът на ZEW за икономическите очаквания в Германия за пръв път от повече от година показа ръст през ноември, надминавайки очакванията и повишавайки надеждите за подобрение при най- голямата икономика в Европа.

По- слабият долар пък направи деноминираните в долари активи по- евтини за притежателите на други валути, което оказа положително въздействие и върху цената на златото. Днес пазарите ще очакват публикуването на протокола от последното заседание на Фед. Запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато в света, нараснаха с 0,33% до 723.01 тона в понеделник, което е първото им увеличение от 3 ноември насам.

Индийската централна банка пък е в преговори с правителството относно увеличаването на ограниченията върху вноса на злато, като от Министерството на финансите съобщиха, че коментари по въпроса може да се очакват най- рано във вторник. Още ограничения биха се отразили негативно върху търсенето в Индия и биха добавили допълнителен натиск върху цената на метала.

Сред останалите благородни метали платината нарасна с 0,5% до 1 199.85 долара за тройунция, докато паладият поскъпна с 0,5% до 771.22 долара за тройунция. Среброто пък бе на печалба от 0,3% до 16.14 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *