Златото с триседмичен връх и в очакване на Фед

Златото задържа и днес печалбите от двудневното рали и е близо до най-високи нива за последните три седмици при продължаващите слаби данни от САЩ, които притиснаха долара и намалиха очакванията за повишение на лихвите на Федералния резерв през юни.

Спот цената е 1211 долара след ръст от 3% през последните две сесии. Вчера метала достигна нива от 1215 долара, които са най-високи след 7 април. Златото получава сила през последните дни от серия данни показващи загуба на ускорение в американската икономика. Последната такава новина беше оповестена вчера, когато най-неочаквано потребителското доверие в САЩ отчете спад през април.

Данните, преди изявлението на Фед днес вечерта, породиха очаквания, че централната банка ще отложи повишението на лихвите за по-късно през годината. Тези спекулации навредиха и на долара, а негова слабост повишава търсенето на златото като защита.

Часове преди изявлението на Фед, което ще е в 21 часа, пазара ще научи и първоначалната оценка за БВП в САЩ през първите три месеца на годината.

Днес стана ясно от индустриален доклад, че слабото търсене на бижута, монети и барове от ключовия китайски пазар е довело през първото тримесечие до 8% понижение на покупките на злато във физическия сектор. Вчера други данни показаха, че китайския внос на злато от Хонг-Конг е спаднал през март до седем месечно дъно.

Два от трите основни индекса на акции в САЩ отчетоха скромни печалби благодарение на силни корпоративни резултати. Европейските индекси падаха, а цената на петрола остана почти без промяна и с лек спад заради очакванията, че стоковите запаси на суров петрол в САЩ са достигнали рекордно високи нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *