Зукърбърг отрече Facebook да е влияла на изборите в САЩ

Facebook по никакъв начин не е повлияла на президентските избори в САЩ. Това обяви основателят на компанията Марк Зукърбърг по време на конференцията Technonomy, цитиран от онлайн изданието The Verge.

 

Социалната мрежа е обвинена, че разпространението на фалшиви новини в нея е повлияло на мнението на избирателите в САЩ. „Лично аз мисля, че идеята, че фалшиви новини във Facebook, които са много малка част от цялото съдържание, са повлияли на изборите по какъвто и да е начин. Мисля, че това е откачена идея. Избирателите взимат решения на базата на своите преживявания в живота“, коментира Зукърбърг.

Според него освен, че фалшивите новини са много малко, те са и за двамата кандидати. Интервюиращият Дейвид Киркпатрик попита Зукърбърг и за виртуалия „балон“, в който живеят повечето потребители на Facebook. Привържениците на Хилари Клинтън например получават практически само материали, които са в нейна подкрепа, като същото важи и за почитателите на Тръмп. Според Зукърбърг обаче хората виждат само 1% по-малко новини от другия фланг.

Зукърбърг обаче е съгласен с тезата, че хората кликват предимно на теми, които подкрепят вярванията им и подминават останалите пише blitz.bg. „Всеки ще бъде доста изненадан, ако разбере колко много неща прескача и не им обръща внимание, ако те не отговарят на вижданията му за света. Не знам какво може да направим по този въпрос“, споделя основателят на Facebook.

Той допълва, че е много загрижен как Facebook може да повлияе на демокрацията. Споделя, че обмисля мерки, които компанията може да вземе, за да подобри начина, по който разпространява новини. „Наистина ме е грижа за това. Искам това, което правим да помага на света. Искам хората да имат достъп до разнообразна информация“, казва Зукърбърг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *