Зърнопроизводители и собственици на земеделски земи излизат на протест

Около 200 производители със 150 машини от Стара Загора ще се включат в националния протест, съобщи Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Шествието на земеделците с тежката техника ще тръгне от квартал „Кольо Ганчев“ и ще направи обиколка на индустриалната зона на града. След това ще се отправи към сборния пункт на протестиращите до граничен пункт Капитан Андреево. Първият ден блокада няма да има, съобщи Христов.
Как ще се развие събитията след това зависи от действията на управляващите. Производителите от осемте браншови организации настояват да бъде изпълнена подписана 3-годишната финансова рамка за сектор земеделие и на второ четене в бюджета да бъде заложена сумата от 570 млн. лева в това число 70 млн.лв., за акциза.
Шествие със селскостопански машини, ще тръгне от село Труд към Пловдив и ще премине по централните улици на града. Граничният пункт Лесово фигурира в маршрута на протеста в Ямболска област.
В протеста, освен от Асоциациите на земеделските производители и зърнопроизводителите, ще се включат и собственици на земеделски земи, фермери и дори пчеларите, заяви Динко Жеков, зам.-председател на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област.
Точно в 10 часа селскостопанските машини ще тръгнат от бившите летищни писти до селата Тенево и Зимница. От Тенево машините ще се разделят на два лъча, като първият, в който се очаква да се включат около 70 машини ще тръгне по главен път 1-7 към село Кукорево и после ще се върнат. Над 300 машини ще поемат към граничен пункт Лесово, като преди това ще отидат до Болярово и Елхово.
От втория пункт, този до село Зимница, ще има 75 машини, които ще се движат по маршрута Зимница – Недялско и обратно.
Основното искане на протестиращите е управляващите е финансовата рамка за земеделския сектор не бъде записана така, както е договорена, в проектобюджета за 2012 г., а не да бъде орязана с над 230 млн. лв.
Зърнопроизводители от Бургаска област ще проведат от 10 ч. протестен митинг в Карнобат. Днешният протест ще бъде символичен, но през следващите дни ще се премине към блокиране на пътя Бургас- София, предупредиха от Областния браншови съюз.
Председателят на сливенския съюз на зърнопроизводителите Петър Байчев мотивира причините за протеста:
При пет подписани документа правителството не спази нито един от тях. За пореден път алармирам обществото, че липсата на правила в сектор „Земеделие“ и политическото нежелание за въвеждането им ще се отрази пагубно върху един от малкото сектори, които в период на криза влияят положително на външното търговско салдо и приходите на бюджета.
На три места в Добричка област ще има протести заради орязания бюджет за сектор „Земеделие“, съобщи кореспондентът на БНР в Добрич Гинка Димитрова. От 10 часа започва събиране на земеделска техника на КПП Добрич, край село Кардам и до село Тополола по пътя Балчик – Каварна.
Протестните митинги ще започнат в 11 часа. В декларациите до правителствените органи добричките зърнопроизводители настояват в бюджета да се включат обещаните за сектора субсидии, земите от ДПЗ да не се продават и отдават на чуждестранни инвеститори. Те се обявяват и против проучванията за шистов газ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *