Зърнопроизводители от цялата страна протестират

Зърнопроизводители от цялата страна блокираха основни пътища, като по този начин подчертаха настояванията си за получаване на национално доплащане за декар обработваема земя от 5 лева и 14 стотинки през следващата година. Зърнопроизводителите искат пари за това доплащане да бъдат отделени в бюджета за догодина и тези пари да се дават като допълнение към субсидиите, получавани от Европейския съюз.

Около 400 земеделски производители от Плевенска област излязоха днес на протест на главния международен път София-Букурещ край Плевен. Селскостопанските машини бяха разположени отстрани на пътя, като по никакъв начин не затрудниха движението. Два лъча протестиращи земеделци дойдоха от пътя Ловеч-Плевен и пътя Русе-Плавен и се събраха на детелината при село Ясен, след което преминаха в колона до разклона до КАТ и обратно.

На главния път бяха изкарани само леките селскостопански машини, тъй като другите са на полети и с тях се работи. Плевенските зърнопроизводители ще продължат да отстояват своите искания и утре и ще протестират по същия начин.

Плакати „Държавата – майка за тютюнопроизводителите, мащеха за другите”, „Стига лъжи” и „Искаме национални доплащания”, издигнаха земеделски прозиводители от цяла Добруджа на протестен митинг на пътя Кардам-Добрич до контролно-пропускателния пункт. Около 100 протестиращи зърнопроизводители от цялата област се събраха с трактори, комбайни и други земеделска техника, която разположиха край пътя, без да блокират движението. Утре от 10 до 11 часа те отново ще протестират на същото място. Ако управляващите не се съобразят с исканията ни, ще преминем към гражданско неподчинение, категорични са земеделските производители от Добруджа.

„Европа – майка, България – мащеха” – с този лозунг се стекоха на протестен митинг десетки разградски земеделци. Четири лъча селскостопански машини се стекоха на кръстовището между улиците „Добруджа” и „Княз Борис” в Разград. „Дайте на нас, за да сте на власт”, пише още на плакатите на членовете на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието.

Фермерите от Пловдив ще изкарат над 80 селскостопански машини и ще направят шествие с два лъча – първият лъч ще тръгне от Съединение и ще мине през Голям Чардак, Царетелево, Неделево и Царимир. Вторият е с маршрут Раковски-Момино – Пъдарско- Ръжево Конаре. Машините от двата лъча ще се съберат на гара Калояново, където ще бъде прочетена декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, с която се изразява недоволство от неравнопоставеността с други селскостопански сектори.

В протестен поход на 50 селскостопански машини организират земеделци от Сливенско днес и утре. Протестното шествие започна в три лъча по основните пътни артерии край Сливен. След протеста техниката ще се събере на Летище Бършен. Там тракторите и комбайните ще пренощуват, за да участват в протеста на следващия ден. Земеделците ще изпратят протестна декларация до Президентството, парламента, премиера, министри и постоянни комисии в Народното събрание, с която подкрепят декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *