З. Златанова: Намаляването на административната тежест ще спести 7.2 млн. на гражданите и бизнеса

Гражданите и бизнеса ще си спестятя 7,2 млн.лв. след намаляването на административната тежест в Министерство на правосъдието. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от БГНЕС

„Един от приоритетите на правителството беше намаляването на административната тежест към бизнеса, връщане на доверието на гражданите в институциите, на инвеститорите в работата на държавата и премахване на насадения страх от натиск от страна на държавни органи“, посочи Златанова.

В тази връзка правосъдното министерство прие много сериозно този приоритет и е било от първите ведомства, които са изпълнили амбициозния план за намаляване на административната тежест, отчете министърът.

Още през февруари средно с 22% са намалени таксите, които се събират от Агенцията по вписвания. С 50% са намалени таксите при издаване на удостоверения, а със 77% тези при издаване на копие от документ по Имотния регистър. Ефектът от намаляването на регулаторната тежест за гражданите и бизнеса за периода 14.02.2014 – 28.04.2014 по Имотния регистър е в размер на 972 377 лв., отчете Зинаида Златанова. С 24% са намалени таксите по регистър Булстат за вписване на нов субект, отчете още Златанова, като ефектът на намаляването на тази регулаторна тежест е 33 890 лв. за същия период.

Намалени са и таксите по Търговския регистър – таксата при регистриране по електронен път е намалена от 80 лв. на 55 лв., а таксата при регистриране на хартиен носител от 160 лв. пада на 110 лв., посочи Златанова. Ефектът от намаляването на тежестта по търговския регистър е 512 555 лева за периода февруари за този период.

Очакваният реален ефект за гражданите и бизнеса от намаляването на таксите до края на 2014 година е 7 290 349 лв., посочи вицепремиерът. „Това са средства, които ще останат в бизнеса и ще допринесат за растежа на икономиката“, изрази надежди тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *