Иван Илчев: Не всички калфи стават за майстори

София /КРОСС/ Ако Закона за развитие на академичния състав бъде приет, очаквам да настъпи хаос. Това каза пред БНР в предаването „Неделя 150″ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев. По него и министърът на образованието очаква смут в системата. „Игнатов го очаква от гледна точка на египетските дистанции, но аз съм историк на новото време и изпитвам съчувствие не към системите, а към човека който трябва да се справя с тях“, каза проф. Илчев.
По думите му даже в университет като Софийския, деканите се оплакват, че има натиск от доценти на 55 и 60 г., който искат на всяка цена сега да станат професори. „Не всички калфи стават майстор, а когато станат не всички от тях могат да си открият собствен дюкян. Та смисълът на закона в момента е човек, който си е завършил калфинския стаж да може, да става майстор“, коментира ректорът на СУ. Професорът допълни, че около 20 хил. души имат интерес от този закон, което е пренебрежимо малко, но тези хора дърпат обществото напред. Илчев поясни, че не е лесно да се разработи такъв закон.

Проф. Илчев съобщи още, че отново се заформя скандал около ботаническата градина в Балчик, тъй като културното министерство отново повдига съдебен иск за собствеността, макар че по случая вече има съдебно решение.
Христо Лавчиев, представител на младите учени от КОГИТО, обясни, че те подкрепят идеята за нов закон, но такъв, в който критериите да са ясни и европейски. „Искаме с новия закон да се избегнат лошите практики. Сега се оформят цели катедри и университети на принципа „приятен човек“. Няма национални критерии. Липсата на критерии в новия закон е зашеметяваща. Пазар без критерии води до занижаване на качеството. Възмутени сме как журитата бяха изтеглени по жребии. Когато един ректор назначава едно жури и плаща, то е както когато плащаш на оркестъра- ти поръчваш музиката“, са част от аргументите срещу Закона за развитие на академичния състав на КОГИТО.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *