Иван Костов: Липсата на конкуренция е причина за високите цени на горивата

Монополите изтласкват малкия и среден бизнес и са причина за много загубени работни места. Според Костов липсата на здравословна конкуренция е причина за високите цени на горивата. Той даде за пример цената на дизела в Русия, която е 1,24 ст. на дребно в бензиностанциите и посочи, че там пазарът е силно конкурентен.
Той призова правителството да се вгледа в Закона за акцизите и данъчните складове. Ще попитаме кои са собствениците на лицензираните складове, заяви лидерът на ДСБ.
Процесите в арабския свят и положението в Либия влияят на политическата обстановка, но нямат отношение към икономическата обстановка у нас. Това подчерта Иван Костов. Според него една от причините за лошата икономическа обстановка у нас са спрените реформи – плаща се допълнително за здравеопазване, образование и сигурност, неща, за които вече сме платили.
Една от основните причини за намаляване на инвестициите в страната е поради парцелирането на страната от групировки, подчерта лидерът на ДСБ
Относно доходите:
Нито една от приетите от правителството мерки срещу кризата не беше приложена, посочи Костов. По думите му една от причините за забавянето на ръста на доходите е закъснялото плащане на държавата към фирмите. Ако от страна на държавата е спрян паричния поток към фирмите, ще намалява и заплащането, заяви Костов. По думите му в такова тежко положение ГЕРБ не могат да се преструват, че знаят отговорите на въпросите.
Относно Пакта за еврото:
Въпреки позицията на централната банка и финансовото министерство се поема огромен риск като се влиза в този пакт, смята Костов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *