Иван Такев: Трудно ще си върнем доверието на чуждите инвеститори

„Държавата трудно ще си върне доверието в чуждестранните инвеститори“, прогнозира в ефира на България он ер изпълнителният директор на Българската фондовата борса Иван Такев. Според него тенденцията за отлив на преки чуждестранни инвестиции през последните години ще се запази.

По думите му има конкретни проекти за привличане на инвеститори, но за момента те са на ниво дискусия.

Според Такев основните трудности, с които се сблъскват инвеститорите отвън, се свеждат до две неща – липсата на достатъчна инвестиционна грамотност и ниското ниво на корпоративното управление на публичните дружества.

„Това е проблем, чието решение е доста дългосрочно. Ако искаме да променим нещо ще трябва да се работи дългосрочно. Това създава доста погрешни впечатления – липсата на самата инвестиционна култура и засягането ѝ от включително университетите, създава проблеми в много дълъг период“, каза Такев.

По думите му новите избори в Германия и евентуалното отписване на дълга в Гърция са само част от основните външни фактори, които влияят върху пазарите.

„Безспорно най-важните външни фактори са всъщност политиката на американския Федерален резерв, евентуално отдръпването. Макар че все още изглеждат доста под условие количествените улеснения, към които те прибягват. И на второ място естествено – отново тема, свързана със САЩ – таванът на дълга, което пък е свързано и с кризата в Сирия. Отново се говори за отписване на дълг в Гърция. Същите до болка познати неща“, каза още Такев.

По думите му политическата ситуация, в която се намира в момента страната ни, безспорно влияе върху пазарите. Според него увеличаването на несигурността сред хората кара инвеститорите да се отдръпнат. Очаква се да започнат пак да инвестират, веднага след като обстановката се успокои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *