Иво Инджов: Интернет-протестите ще излязат на улицата

„Българските политици още не са опознали потенциала на интернет. Ако продължават да стоят в това неведение и продължават като щрауси да си заравят главите в пясъка, те ще пропуснат един основен канал за политическа комуникация“, е мнението на специалиста. Инджов описа ситуацията у нас така: „На този етап става дума повече за граждански каузи, които имат политическо отражение. Интернет се ползва за смислени политически кампании. По-скоро се правят опити за това. Има и случаи на черен пиар и подмолни удари под кръста“.
Интернет е начин за директна комуникация между граждани и политици. „Чрез него гражданите могат да търсят сметка на политиците, когато те не изпълняват обещанията си и защитават корпоративни интереси. Няма я цензурата, няма го филтърът на медиите“, посочи Иво Инджов.
Според него най- прозорливите от родните политици вече започнаха да разбират ролята на интернет. Политологът посочи като пример за активни в мрежата политици президентът Първанов, министър Николай Младенов и евродепутата Ивайло Калфин.
Българинът все още протестира повече виртуално, което не се среща само в нашата страна. „Тук става дума за разминаване между новите технологии и платформи за обществена комуникация и гражданското съзнание на българина. Едно е да протестираш в интернет, друго е да излезеш на улицата, да вдигнеш транспарант и да викаш „Долу“ или „Горе“, според каузата. Все още липсва консолидация на гражданското съзнание на българите“, коментира експертът.
На въпрос страхуват ли се българските политици да излязат очи в очи с избирателите си чрез интернет, политологът отговори: „За да легитимират политиката си, те трябва да го направят. В интернет са младите, активните, по-добре образованите. Там е почти всеки, но тези, които се занимават с каузи, които следят критично политиката чрез интернет, имат точно такъв профил. Тези хора най-честно не гласуват на изборите. За да бъдат убедени да го направят, политиците трябва да влязат в комуникация с тях – в интернет“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *