Ив Мерш: ЕЦБ може да прибегне до покупки на ДЦК на вторичния пазар

При определени обстоятелства Европейската централна банка (ЕЦБ) може да купува държавни ценни книжа (ДЦК) на вторичния пазар. Това заяви членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Ив Мерш по повод последните коментари за възможно въвеждане на количествени улеснения в еврозоната, предава WBP Online.

„ЕЦБ може да обмисли закупуването на държавни облигации на страни членки, отговарящи на условията на вторичния пазар, ако това се налага от гледна точка на паричната политика“, посочи Мерш. „Аз съм много оптимистично настроен, че взаимодействието между ЕЦБ и Съд на Европейскиясъюз (ЕС) в Страсбург ще доведе до по-добър резултат“, добави той в реч в Берлин.

С изказването сиИв Мерш визира решението на германския Конституционен съд от февруари относно законността на директните монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT). Магистратите посочиха в решението си, че подобни монетарни инструменти са извън законовите възможности на ЕЦБ, което постави евентуалното реализиране на програмата под сериозен въпрос.

За момента банкерът изключи сценарий за закупуване на облигации на първичните пазари. „Покупката на държавни облигации на първичния пазар изрично не е сред възможните инструменти на ЕЦБ, защото паричното финансиране на правителствата е забранено по силата на Договора за ЕС“, посочи той.

„ИС ще вземе решение за възможността за OMT във всеки случай, единствено като отчита нуждите на паричната политика“, заключи Мерш.

Същевременно друг от членовете на ИС на ЕЦБ – Петер Прает, посочи, че банката ще разгледа възможно понижаване на ставката по овърнайт депозитите до отрицателна стойност. Ходът ще бъде реализиран, ако инфлацията в региона продължи да е рекордно ниска.

„Отрицателните лихви по депозитите са сред възможните комбинации от инструменти“, каза той, добавяйки, че този инструмент ще бъде част от офанзивата на ЕЦБ срещу ултраниската инфлация и дефлационните тенденции във валутния блок.

„Ние обсъждаме различни възможни мерки. Можем да предоставим на банките нова вълна от дългосрочни заеми. Можем да намалим ощеосновните лихвени проценти. Дори комбинацията от тези отделни инструменти на паричната политика е възможна“, каза Прает.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *