Играта, наречена „Цигари“

София /КРОСС/ Очевидно имаме провал в приходите, очевидно държавата се налага да прави втори бюджет. Парите не стигат за нищо. Имаме една институция, която не може да си свърши работата. Имаме разнобой между институциите, кой да овладее канали, кой да диктува, кой да има властовия ресурс. В крайна сметка сме свидетели на нещо, което е уникално за България. След като цяло НС стои зад агенция „Митници“, след като министърът на финансите стои зад тях, сега виждаме, че и премиерът, и той тръгва да върши работата на митниците. Това коментира Емил Димитров – Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници“, в предаването „Тази сутрин“ на БТВ. По тази причина Димитров попита: „С какво е толкова скъп Танов, че след като се вижда, че очевидно не се е справил с работата, още стои?“. По думите му, три са възможните варианти, заради които правителството не се справя с контрабандата. Първият, че някакви тъмни сили от миналото пречат, е ясно, че не съществува. Използването му като аргумент, всъщност е ярък пример, че за десетте месеца управление това правителство се е провалило, категорично заяви Ревизоро. Димитров посочи още един вариант за продължаващата контрабанда: „Настоящата власт в момента овладява каналите и понеже е от скоро във властта, иска да забогатее, но за мен и това не би могло да е реално“.
Според него основната причина за продължаващата контрабанда е „държавата, която бездейства 10 месеца“. Той допълни: „Разнобоят между институциите и ламтежът за власт, който има, за влияние и контрол над всички доходоносни дейности, които не са разпределени в политическото управление на сегашната управляваща сила, води до ситуация, при която контрабандата се разрасна твърде много“.

Имаме уникална ситуация – много високи акцизи на цигари. Имаме практически всякакъв тип участници в контрабандата – от ромски пазари до големи кораби. Името на играта стана „Цигари“. Това коментира Тихомир Безлов – анализатор от „Център за изследване на демокрацията“ в предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *