Идва вълна от фалити в Китай

Вероятно предстои поредица от фалити на китайски предприятия по облигации и други финансови продукти, тъй като правителството в Пекин ускорява финансовата дерегулация и позволява повече частна инициатива и риск в доминираната от държавата икономика. Така поне FinancialТimesтълкува днешното изказване на премиер на страната Ли Къцян.

Бъдещи фалити по финансови продукти в Китай са „неизбежни“, но правителството ще предприеме стъпки, за да гарантира, че те не представляват заплаха за финансовата система като цяло, каза Ли пред журналисти по време на годишната си пресконференция.

В миналото правителството се намесваше и спасяваше компаниите, които бяха изправени пред риска от неплатежоспособност. Но сега Пекин иска да оздрави финансовия сектор и да реши проблема с „моралния риск“ за частния сектор в китайската икономика.

Ето защо държавата позволи фалита на производителя на соларни панели Chaori по публично търгувани облигации. Това става за първи път от 2005 г. насам.

Някои анализатори предупредиха, че по този начин Пекин може да предизвика паника сред инвеститорите и да създаде китайски „Lehman момент“ във все по- зависимата от дългово финансиране икономика.

Но в четвъртък Ли отхвърли песимистичните прогнози и заяви, че е уверен във финансовата стабилност на Китай и че страната ще изпълни целта на правителството за увеличаване на брутния вътрешен продукт тази година с „около 7.5 на сто“.

В същото време международната рейтингова агенция Moody'sобяви, че не очаква да избухне паника на вътрешния дългов пазар в страната, тъй като повечето облигации са емитирани от държавни предприятия, които имат пълната подкрепа на Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *