Идва ли краят на петролната ера

В близко бъдеще Tesla Motors може да се окаже най-големият враг на петролните компании. Хитовият модел на американските производители Tesla Model S набира все по-голямо популярност. През последните три години компанията се превърна в сериозен конкурент на големите производители в бранша и много от топ анализаторите в автомобилната индустрия предвиждат, че електрическият автомобил може сериозно да повлияе на петролните магнати, пишат от Business Insider.

Факт е, че Tesla Motors има огромен шанс да се превърне в производител на коли, който да се утвърди на пазара за дълго време. Компании, притежаващи история от повече от век в авто бранша, се чувстват застрашени от новия съперник. Tesla Model S може съвсем спокойно да се конкурира с луксозните модели на производители, които залагат на автомобили с двигатели, използващи петролни продукти.

Макс Фосет, автор в престижното списание, анализаращо петролната индустрия, публикува статия, озаглавена „Ад на колела“. На снимката, която придружава статията, присъства Tesla Model S на тъмен фон. В текста си, журналистът твърди, че електрическият автомобил може да се окаже една от „най-опасните“ коли правени някога. Фолсет заявява, че седанът на Tesla е успял да постигне нещо, което никой друг не е правил до сега – да се превърне в желан електрически автомобил. Това би означавало, че Tesla Model S може да нанесе удар по амбициите на големите производители в петролната индустрия.

Топ анализатори в автомобилния бизнес твърдят, че с усъвършенстването на батериите, продажбите на електрически коли ще продължават да отчитат ръст с бързи темпове. Това би означавало сериозен спад в употребата на петролни продукти – нещо, за което големите снабдители с нефт по света изобщо не са подготвени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *