Идва ли крят на бичия пазар в САЩ?

Американските акции влязоха в шестата година на бичия пазар този понеделник. През това време без съмнение много инвеститори би трябвало да са натрупали достатъчно печалби, за да си позволят ранно пенсиониране и да платят образованието на децата си в САЩ.

Или пък не. Петата година на последния възходящ тренд завърши твърде болезнено за инвеститорите през октомври 2007 г., оставяйки много от тях предпазливи към дългите позиции в акции.

Добрата новина според MarketWatch е, че исторически няколко цикъла продължават дълго след петата си година и може да се стигне дори до десетилетие на печалби за фондовите индекси и инвеститорите. В такива случаи възвращаемостта през шестата

година нараства средно с 26%.

Лошата новина е, че на фона на намаляването на количествените улеснения на Фед и плановете за вдигане на лихвите в САЩ, S&P 500 скочи с 30% през миналата година. А за да продължи бичия пазар икономиката трябва да расте с над 3% годишно, което не е ставало от 2005 г. насам.

През март 2009 г., съотношението цена на акциите-печалба на компаниите в индекса S&P 500 падна под 11. В момента то е над 17, точно където беше в края на бичия пазар през 2007 г.

Голямата разлика оттогава е, че двигателите на поскъпването са относително стабилни. Този път това не е балон в технологиите или недвижимите имоти, а ръст на потреблението и съответно на акциите на компаниите в сектора на крайното търсене, следвани от финансовия сектор, промишлеността и високите технологии.

Ето защо е напълно възможно възходящият тренд да продължи още една година, макар и с не толкова бързи темпове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *