Иде криза за 20 000 IT специалисти

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици.
IT специалистите заемат едно от челните места в класацията за най-търсените професии в България през тази година на международната ЧР компания „Менпауър“. Нуждата от кадри обаче там е изключително голяма, тъй като секторът се развива стремглаво. През миналата година приходите на 22 компании в сектора са скочили с 40 на сто до 193,2 млн. лв. Освен това офиси в България планират да отворят
още три чужди компании – американска, беларуска и украинска
Сред най-търсените професии са още инженерите, квалифицираните работници – шивачки, строители, дърводелци, водопроводчици и т.н., мениджърите, както и счетоводителите и финансистите, показва класация на международната компания за подбор на персонал.
Инженерите са изключително търсени, защото имат добро образование, подходящи са да заемат различни позиции, включително и мениджърски. Могат да се справят с анализи в компаниите, да са продуктови мениджъри в производствени дружества, обясниха от ЧР компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *