ИДИЛ спечелила $1.5 млрд. от обири на банки и петрол

„Ислямска държава“ печели милиарди от обири на банки в Ирак и в Сирия и от продажби на черно на петрол. САЩ съобщиха, че е убит „финансовият министър“ на ИДИЛ.

САЩ и техните съюзници от международната коалиция са убили привъздушни удари на територията на Ирак“финансовия министър“ на терористичната групировка „Ислямска държава“ и още двама видни нейни лидери, предаде Ройтерс, цитирайки американски военен говорител.

Полковник Стив Уорън съобщи на брифинг в Пентагона във Вашингтон, че при ударите, извършени през последните седмици, е бил убит Абу Салах, отговорен за финансовите операции на ИД, предаде БТА.

Единият от другите двама убити е бил“бирникът“ на ИД, отговарящ за рекетиране и събиране на данъци от местното население, които заедно с контрабандата на нефт са важна част от приходите на ИД.

Третият убит е бил високопоставен кадър, отговарящ за координацията натрансфера на информации, хора и оръжия, допълва Франс прес.

Обири и търговия на черно

Ислямска държава е обрала 1 милиард долара от трезори на банки в Ирак и в Сирия и е спечелила най-малко половин милиард долара от търговия на черно с петрол, заяви високопоставеният представител на американското министерство на финансите Адам Зубин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според него ИД е спечелила още много милиони долари от населението на териториите в Ирак и Сирия под неин контрол, като често пъти тези суми са билиизтръгвани от хоратас помощта на брутални средства.

Пресушаването на финансирането на ИД е трудно, добави Зубин, говорейки пред Кралския институт за международни отношения в Лондон (Чатам хаус), предаде Франс прес.

Противно на останалите терористични организации, ИД получава малка част от парите си отвъншни дарения, а „произвежда“ богатството си благодарение на икономическата си дейност в териториите, които контролира.

ИД може и да е богата, но има и уязвими страни, добави Зубин. Той припомни, че организацията действа на няколко фронта и постоянно има нужда от средства, за да плаща на войските си и за оръжията си, да поддържа инфраструктурата си и да доставя на населението под контрола й основни услуги.

ИД има нужда и от достъп до финансовата система,за да прехвърля парии да внася стоки, добави Зубин. Той каза, че САЩ атакуват именно тези два аспекта. САЩ, както и иракските власти са работили заедно, за да се уверят, че банките в районите под контрола на ИД са лишени от достъп до финансова система.

Финансови посредницина организацията също са били обект на санкции, а по петролните инсталации на ИД се нанасят удари, припомни Зубин.

Намаляването на финансовата ударна сила на ИД е от съществено значение, за да можем да отслабим нейните претенции, че е държава, добави той. Зубин добави, че ИД продава голямо количество петрол на правителството на сирийския президент Башар Асад, а някои количества петрол отиват и в Турция.

На месец петролната търговия осигурявала на ислямистите 40 милиона долара, съобщи Зубин.

Производство на паспорти

„Ислямска държава“ вероятно има оборудване за производството на оригинални паспорти на граждани на Сирия, които позволяват проникване в различни страни по света, смятат властите в САЩ. Информацията е публикувана в доклад на министерството на вътрешната сигурност на САЩ (Department of Homeland Security, DHS), предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

В документа от 17-страница се отбелязва, че ИД може би еполучила достъп до технологиятаслед завземането на сирийския град Дейр ез Зор, където е бил разположен офис с необходимата печатница на сирийската държава, както и голям брой бланки.Другата точка за изготвяне на паспорти е в Рака, която след завземането на практика се превърна в столица на бунтовниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *