Избираме евродепутатите на 7 юни, българските – на 5 юли

Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 7 юни, а изборите за национален парламент ще са най-вероятно на 5 юли. Това обяви президентът Георги Първанов на специална пресконференция, посветена на реформите на политическия модел. Българският държавен глава предупреди Народното събрание, че ако депутатите не подкрепят вкарването на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система, заедно с парламентарния вот той ще предложи на парламента насрочване на референдум по този въпрос. Георги Първанов заяви още, че ще реагира негативно, ако бариерата за влизане на коалициите в парламента се вдигне, каквато идея вече има.
Хората искат да избират личности, категоричен бе президентът: „Категорично ще бъда неудовлетворен, ако се запази сегашната система. Ще бъда неудовлетворен, ако се излезе с тезата, че преференциалната система е въпрос на избор на личност. Преференциалната система не е промяна, тя е подмяна”.
Георги Първанов определи първия телевизионен дебат между кмета Борисов и премиера Станишев като позитивен знак след разменените тежки думи между двамата: „На този дебат се сблъскаха визии за управлението. Факт е, че се спореше по политика, това не се беше случвало не месеци, а може би години”.
Президентът заяви още, че голяма част от исканията на протестиращите полицаи са основателни, но изрази огорчение от поведението на някои от тях: „Няма случай в българската история униформен да си е хвърлил пагона по такъв начин. Като не ти се служи, вземи си шапката и си отивай”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *