Избираме къде да сме безработни

Бизнес и синдикати решават за електронната трудова книжка

Заявлението за обезщетение при безработица ще се подава не по постоянен или настоящ адрес, а в избрано от безработния териториално поделение на НОИ.

Това предвиждат наредби в социалното осигуряване. Промените ще бъдат дискутирани на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Срещата ще се състои в четвъртък в Министерския съвет.

Предвидено е от 1 юли да се спре издаването на осигурителни книжки – за изчисляване на обезщетенията ще бъдат ползвани регистрите на НАП и НОИ. При подаване на документи за пенсиониране няма да се изисква документ за прекратяване на осигуряването, съобщи БНР.

В четвъртък бизнесът и синдикатите ще изложат позициите си за проблемите в пенсионната система. Ще се обсъди и идеята за въвеждане на електронен картон за изплащане на пенсиите, което ще позволи парите да се получават във всяка пощенска станция.

Очаква се вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да разговаря с работодателите и синдикатите за създаването на електронна трудова книжка. По всяка вероятност ще бъде дискутирана и темата за пенсионните фондове. На днешното си извънредно заседание парламентът ще трябва да реши дали да се създаде комисия за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *