Избират нов ректор на Стопанската академия в Свищов

Днес в Стопанската академия в Свищов се очаква да стане ясно името на втория временен ректор, тъй като мандатът на назначения от образователния министър служебен ректор изтича на 3-ти декември. За шестте месеца, в които управлява проф. Иван Върбанов не успя да организира избори за ново ръководство, защото всички страни по случая с провалените избори на висшето училище обжалват в съда и окончателни решения на магистратите все още няма.

Стопанската академия остана без легитимно ръковоство малко след 28 май, когато за ректор беше избрана 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Тогава група преподаватели оспориха лигитимността на избора в съда. Наложи се министърът на образованието да назначи временен ректор, но проф. Димитрова оспори министерската заповед в съда. Така, след шест месеца съдебните дела, все още са висящи и това възпрепятства провеждането на избори.

„Желанието, волята на целият персонал е нещата да се решат най-после от нас. Да се решат тук в Стопанската академия, независимо от всички административни, юридически, правни увъртания и хватки!“

В началото на миналата седмица страните по спора са провели среща, на която са обсъдили оттеглянето да всички жалби. Резултат обаче няма, коментира проф. Иван Върбанов – служебен ректор на Стопанска академия „Д.А. Ценов“, цитиран от БНТ.

„Имаше призиви за оттегляне на всички жалби, на всички дела, във всички съдилища в страната, за да може да се започне на чисто.“ – каза още проф. Върбанов.

Академичната общност в Свищов е изпратила писмо до просветния министър с искането за държавна гаранция за съдбата на ВУЗ-а.

„В края на краищата се стигна до едно решение на екипа на министерството да изискат от мен, да организирам едно събрание, на което да разгледаме, да предложим, да одобрим кандидатура за нов служебен ректор“ – псочи служебният ректор на Стопанската академия.

„Този избор ще произведе само предложение на академичната общност до министерството за определяне на следващият временно изпълняващ длъжността ректор“ – коментира проф. Иван Марчевски.

За БНТ професор Теодора Димитрова заяви, че ще коментира и ще отговаря на въпроси, едва след като излезе окончателното решение на съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *