Избран е концесионер на летище София

Победител в обявената процедура за концесионер на „Гражданско летище за обществено ползване София“ е консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“. Той е класиран на първо място със 86,12 точки, съобщи на нарочна пресконференция транспортният министър Росен Желязков.

Резултат с изображение за летище софия

На второ място е класиран участникът консорциум Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80,31 т.

На трето място е класиран участникът „Фрапорт България“ с 80,19 точки.

На четвърто място е участникът консорциум „Витоша“ с 78,42 т. и на пето място е участникът консорциум „ССБ София Еърпорт“ с 66,15 т.

На това основание комисията е предложила класираният на първо място участник „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ да бъде определен за концесионер. Важно уточнение е, че и петте оферти са изключително добри. Който и от петимата участници да беше класиран на първо място, летище София щеше и ще има изключително висока перспектива за развитие през следващите години, коментира Желязков.

Трима от участниците са получили максимален брой точки – 100 на техническото си предложение. Това са консорциумите „Соф Кънект“, „Фрапорт България“ и консорциум „Витоша“.

При оценката – така както е в документацията за участие и отделните разпределения на точките в компонентите на техническото предложение, комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие. Компонентите от този модел са общ план за развитие на летището, бизнес план за развитие на летището, финансов план за развитието на летището, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

Участниците вече са уведомени за настоящето решение, като на всеки един от тях е предоставен по електронен път копие от решението и протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата.

Договорът може да бъде сключен съобразно срока, който е предвиден в документацията за участие, след изтичането на 15-дневен срок от днес. При обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията, което може да стане в 10-дневен срок от обявяване на решението, ще се развие спор пред КЗК, който спор ще продължи съответно пред Върховния административен съд, който ще се произнесе окончателно в едномесечен срок от постъпването на решението на КЗК. Тоест дори и да имаме оспорване на решението, процедурата по оспорването ще се развие в кратки обозрими срокове.

Техническата част беше съществена при определянето на крайния общ размер на точките, с които се определя класирането на кандидатите, стана ясно на пресконференцията.

Взимат се предвид съществени елементи, които са свързани не само с финансовите постъпления, които ще се гарантират от концесията, а и с развитието на летището като основна врата на пътнико поток, летищни оператори, въздухоплавателни оператори, туристи за град София и за развитието на града, както и на икономиката на България.

От друга страна като нематериален актив може да се определи умението, което вече имаме, да убеждаваме инвеститори от световен мащаб за подобрената и добра инвестиционна среда в България. Затова че съумяваме в партньорство с водещи финансови институции да провеждаме прозрачни, конкурентни и гарантиращи устойчивостта процедури.

Концесията е публично-частно партньорство. В избора на концесията не се гледат само параметри, които са свързани с финансови измерители, а при концесията винаги се търси най-добрият партньор. Това е договор за сътрудничество между държавата и мениджмънта, който ще управлява публичния актив на държавата, който ще развива публичния актив на държавата и ще предоставя от името на държавата и от свое име една наистина сериозна услуга, която има хоризонт отвъд самия актив.

Ролята на държавата ще остане не само като страна по сделката, а ще бъде в публичната инфраструктура, с оглед стратегическите и национални ни интереси. Държавата ще присъства на летище София и като регулация, свързана с летищни такси, опазване на границата ни, чрез гранична полиция, и с всичките си митнически, ветеринарни и други структури. Ролята на концесионера ще бъде в развитието на летището, като актив и ще бъде свързана с подобряването на услугата, чрез инвестиции в инфраструктурата, която ще продължи да бъде публично държавна собственост.

Министър Росен Желязков запозна с решението си за избор на концесионер на летище София и народните представители от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *