Избраха зам.-председатели на Сметната палата

Валери Апостолов и Цветан Цветков бяха избрани от парламента за заместник-председатели на Сметната палата. Те положиха клетва пред Народното събрание. Съобразно закона председателят на одитния орган предлага заместниците си.
Цветан Цветков е бил финансов ревизор в Министерството на финансите. Работил е и в Агенцията за Държавен вътрешен финансов контрол. Валери Апостолов има стаж в Районното управление „Социално осигуряване“ в Кърджали – като ревизор, директор и главен директор. От 2005 година досега е бил член на Сметната палата.
Мая Манолова отново отбеляза, че самият председател на Сметната палата Валери Димитров е избран в нарушение на закона, но и заместниците му ще бъдат избрани така. Тя визира текст от закона, според който заместник-председателите на одитния орган трябва да имат 15-годишен опит в областта на финансовия одит и контрол. Видно от предложението е, че безобразията при структурирането на този орган ще продължат, каза Манолова. Няма да коментирам, че двамата кандидати са от екипа, който мнозинството обругаваше като политически пристрастен, каза тя и попита дали опитът в социалното осигуряване е равнозначен на опит във финансовия контрол, какъвто законът изисква.
Двамата кандидати съответстват на изискванията на закона, защити предложението си Валери Димитров. По думите му, осигурителното право е част от финансовото право и критиките на Мая Манолова не са основателни, тъй като Валери Апостолов има стаж в областта на финансите и на финансовия контрол.
След избора на заместник-председатели на Сметната палата парламентът гласува промени в състава на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. На мястото на Живко Тодоров /ГЕРБ/ като основен представител и ръководител на делегацията вече ще бъде Джема Грозданова /ГЕРБ/.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *