Избраха 4 банки за 8 млрд. евро нов дълг на България

Правителството е избрало 4 банки, които ще отговарят за пускането на новите емисии облигации на международните пазари през следващите 3 години. Това са Ситигруп, Ейч Ес Би Си, Сосиете Женерал и УниКредит. Договорът с тях е бил сключен на 6 февруари. Това става ясно от законопроект, публикуван на сайта на парламента. Текстовете тепърва ще бъдат ратифицирани.

Според глобалната средносрочна програма на България за емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на международните пазари от 2015 г. до 2017 г. ще бъдат издадени облигации на стойност 8 млрд. евро. Средствата ще се използват за рефинансиране на стари дългове, за покриване на бюджетния дефицит и за гарантиране на нивото на фискалния резерв. Само за тази година е предвидено да се поеме нов дълг от международните пазари в размер на 6,9 млрд. лв.

В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов обясни, че нова емисия ще бъде пусната още през март. Все още обаче не е ясно каква сума ще бъде потърсена през следващия месец. Друга голяма емисия се планира през втората половина на годината.

В края на миналата седмица стана ясно, че рейтинговата агенция Moody's е присъдила предварителен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива по средносрочната програма на България за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари. Така на практика беше потвърден рейтинга на облигациите на България, а това е необходимо условие, за да се регистрира средносрочната програма на Люксембургската фондова борса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *