Избухнала е международна валутна война

Избухнала е международна валутна война. Така счита финансовият министър на Бразилия Гудио Мантега, цитиран от Financial Times. Правителствата по целия свят са започнали да понижават разменния курс на валутите, за да повишат конкурентоспособността на икономиките си.
Коментарът на Мантега беше предхождан от серия интервенции от централните банки на Япония, Южна Корея и Тайван. Могъщият износител Китай продължава да потиска стойността на ренминби – въпреки че САЩ отдавна настоява юанът да се остави да поскъпва. А политици в ред страни, например Сингапур и Колумбия, вече са предупредили, че скъпите валути са нежелани, оставяйки си така пространство за действие.
Финансовият министър на най-силната икономика на Южна Америка е посочил: в разгара сме на международна валутна война, едно всеобщо поевтиняване на валутите. „Това ни заплашва, защото ни отнема конкурентността“.
FT коментира: Мантега казва в публичното пространство нещо, което политиците отдавна говорят скришом. Все повече страни гледат на по-ниския валутен курс на валутата си като път за възстановяване след кризата.
По-евтините валути могат да направят износа на страната по-търсен в чужбина и съответно създават потенциал за растеж в момент, когато страните по света едва едва се изправят след глобалната рецесия.
За България тази валутна тактика в условията на валутен борд не е приложима, но и българските стоки са изправени пред същата заплаха да се конкурират с все по-евтината продукция, постъпваща от страните, които имат възможността да девалвират валутите си.
Проблемът, който може да застраши координираните мерки за излизане на световните икономики от кризата, трудно може да бъде дискутиран на най-високо политическо ниво. Например Южна Корея, която е домакин на срещата на Г20 през ноември, отказва проблемът да бъде включен в дневния ред, отчасти заради собствените си валутни политики, отчасти за да не накърни интереса на могъщия си съсед Китай.
От началото на 2009 г. досега доларът на САЩ е поевтинял с 25% спрямо бразилския реал, като реалът се оказва една от най-силно представящите се валути в света. Въпреки това Бразилия дотук не е интервенирала на местните спот пазари на валута.
През последните две седмици бразилската централна банка купуваше по 1 млрд. долара дневно, което е средно 10 пъти над обичайните равнища през последните месеци, но това се дължеше на стремежа да се абсорбират пари, за да се осигури покупката на дял в новоемитираните акции на националната петролна компания Petrobras.
Коментарът на специалист по нововъзникващите пазари гласи: има пропаст между думи и действия.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *