Изваждат на показ шефските заплати в публичните компании

 

 
Заплатите на служителите в публичните компании ще бъдат извадени на показ. Това ще се случи, ако бъде одобрен проектът на промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, подготвен от Комисията за финансов надзор. Той вече е внесен за одобрение в Министерския съвет.

Осветлена според проекта ще е информацията за възнагражденията на заемащите длъжността заместник-директор, икономически, финансов или търговски директор, директор или ръководител направление, главен инженер в производствено предприятие, ръководител-качество или управител или директор на клон.
В сега действащата уредба на оповестяване подлежат само възнагражденията на членовете на Съвета на директорите или Надзорен и управителен съвет. Доходите на служителите не бяха осветлявани.
„На светло“ сега ще излязат заплатите на всички подназорни лица: публични компании, включително 5-те банки, застрахователи, пенсионноосигурителни дружества и здравноосигурителни компании, управляващи дружества и др.
Публичните дружества са над 300, а от банките са само 5- ПИБ, ЦКБ, БАКБ, СИБАНК и КТБ. Те според проекта ще трябва да осветлят политиката си на възнаграждения, за разлика от конкуренцията, информира Standartnews.bg.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *