Известен спортист и чиновник – на мушката

Известен български спортист е легализирал огромна сума пари, генерирана от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Висш държавен служител, който наскоро е напуснал поста, е сред заподозрените за незаконно богатство.
Спортистът внесъл печалбата на трафикант от високо ниво в своя сметка в чужда държава, впоследствие двамата сключили фиктивен договор за заем, с който спортистът върнал обратно парите, а трафикантът ги превел по своя сметка в България. Това съобщи вчера Георги Петрунов от фондация „Риск монитор“ на конференция за трафика на хора, пише в. „Новинар“. По думите му спортистът имал голям законен доход от рода на няколко милиона евро и не било проблем да прибави към сметката си още няколкостотин хиляди евро, без да събуди подозрения към себе си. След като парите са си на някой спортист, формално погледнато той може да даде заем на когото си иска, каза Петрунов. Според него за трафикантите проблемите идват оттам, че бизнесът им генерира огромен доход, но не могат да го върнат в страната, защото законната максимална сума, при която няма нужда от деклариране, е 10 000 евро.
Петрунов обясни, че най-масовият начин за легализиране на доходите от трафик на хора включва системите за парични преводи, пренасяне чрез куриер или вложение в някакъв бизнес – с бижута, маркови дрехи, парфюми, машини, строителна техника, автомобили.
Междувременно акцията на прокуратурата, митниците и данъчните срещу незаконно придобито богатство е застигнала бивш висш държавен служител сред 8-те, заподозрени за незаконно богатство. Това пише в. „24 часа“, като се позова на информиран източник от МВР. Зам.-градският прокурор на София Роман Василев категорично отказал да посочи имената на осмината, които са на прицел след проверките на заможните у нас. Най-вероятно става дума за Т.И., който доскоро е бил член на важен държавен орган. Неговото име се е появило и в списък на Сметната палата с още 194 от властта, пропуснали или подали грешни данни за своето имотно състояние за 2007 г. Чиновникът Т.И. е забравил да декларира продажба на дворно място, сграда, фурна в София и доходи. „Моля да не чернят името ми – аз съм давал обяснения и в Сметната палата, и пред данъчните. Купувал съм имот с кредит и съм го препродал“, заявил Т.И. пред вестника. Самият Роман Василев бил видимо разочарован от факта, че предварителните данни, предоставени на НАП, били „доста скромни“.
Списъкът с необяснимо богатите обаче тепърва ще се удължава, след като данъчните са набелязали по 25 имота в Драгалевци, Симеоново, Банкя, Малинова долина, Бистрица и Княжево. „Ако се извадят списъците, могат да излязат 15-20 хил. имота. Ресурсът на НАП не позволява подобна проверка. Все пак отнякъде трябва да се тръгне. Почваме не избирателно по имена, а по такива данни“, обясни Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *