Извънреден Европейски съвет заради кризата

На 1 март в белгийската столица ще се състои извънредна неформална среща на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз в рамките на Европейския съвет.
Това съобщи председателят на Съвета до средата на годината Мирек Тополанек, министър-председател на Чехия, цитиран от световните агенции и БТА. Целта на срещата е да бъдат обсъдени мерките за противодействие на световната финансова и икономическа криза, обхванала вече и Европейския съюз, заяви той след разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след който двамата дадоха съвместна пресконференция.
Според Мирек Тополанек срещата трябва да подчертае голямото значение, което се отдава на този проблем в Европейския съюз. Кризата удари всички нас, без изключение. Тя е обща и изисква общ отговор, изтъкна той.
На 19 и 20 март, също в Брюксел, ще бъде обсъдено и състоянието на банковата система в Европейския съюз. Ще дискутираме изчистването на европейските банки от „отровни“ активи, както и възстановяването на нормалното банково кредитиране като изключително важен фактор в икономическата активност, посочи той. От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу съобщи, че на 18-и този месец ще бъде представен план на комисията за изпълнение на нови мерки за стимулиране на европейската икономика, на 25 февруари комисията ще получи експертно становище и може да направи предложения за „промени във функционирането на финансовите пазари“, а на 4 март ще подготви „приноса“ си за срещата на Европейския съвет в Брюксел на 19 и 20 март.
Жозе Мануел Барозу изтъкна, че главната цел на предложения неотдавна допълнителен фонд от 5 милиарда евро, които ще бъдат похарчени за реализиране на енергийни проекти и за масово използване на широколентов интернет в Европейския съюз, е да се поддържа равнището на трудова заетост в съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *