Изгодно ли е да се живее под наем?

Предвид нестабилната ситуация на жилищните пазари по света въпросът дали да се купи жилище, или да се живее под наем звучи особено актуално. И единият, и другият вариант имат своите предимства и недостатъци.
Едно е сигурно, наемането е по-изгодно в краткосрочен план. В дългосрочен натежават аргументите в полза на собствеността.
Наемателите поемат също риска да не уцелят подходящия момент на пазара, когато решат да купуват. Малцина експерти очакват щатският пазар, от който се влияят и останалите пазари по света, да отскочи рязко, но когато го направи, цените може да се повишат преди планираната покупка. От CNN Money дават няколко съвета, които помагат да се определи дали животът под наем е правилният курс.
Изчислете времевата рамка
Да се наеме жилище има най-много смисъл, ако жилищният въпрос на конкретния човек е в преходен етап. Например може би трябва да се премести заради нова работа, при което наемането позволява да се тества новата локация. Може да е налице решение за продажба и нужда от по-голям дом. Или пък човек може да е пред пенсия и да се нуждае от нещо по-малко или на друго място.
Изданието посочва за пример 63-годишната Черил Мичъл, която тази година се е пенсионирала и продала жилището си с три спални в Сан Антонио. Днес живее под наем в по-малък, но луксозен апартамент в близост до децата си във Вирджиния, на същата цена. „Получавам много повече за парите си“, казва тя.
Изчислете стойността на вариантите
Да се определят реалните разходи за притежаването на собствен дом или за наемането на имот не е лесна задача. В цената на собствеността влизат данъци, поддръжка и ипотечни вноски. Ако се наеме жилище краткосрочно, ще трябва да се плати значителна сума на брокер, скоро след което трябва да се плати отново, когато дойде време за покупка.
За да се изчисли дали наемането е по-изгодно от купуването, най-добрият показател е съотношението цена към наем в конкретния район, казва Дийн Бейкър от щатския център за икономически и политически проучвания. Формулата е следната – цената на жилището, които бихте искали да купите, се разделя на годишния наем, който бихте плащали за сравним имот. Ако съотношението за конкретния пазар е много над исторически средната стойност от 15, наемането може да излезе по-добра сделка, казва Бейкър.
Оценете конкретния пазар
Колкото по-дълго съотношението цена-наем е във ваша полза, толкова повече ползи ще извлечете от наемането. За да определите накъде се движи конкретният пазар, следете тенденциите при цените и дела на просрочените ипотеки и отнети имоти.
Фактор е и местната икономика – ако най-големият работодател в района е обявил наскоро, че планира масови съкращения, вероятно цените на жилищата ще паднат.
Оценете нематериалните ценности
Желанието за собствен дом не е изцяло финансово. Наемателите зависят от капризите на хазяите си за ремонти или други подобрения. Компромисът обаче може да си струва. „Не ми харесват бежовите килими в жилището, но това е най-добрият финансов ход засега“, коментира Тим Джоунс, който през 2004 г. купува имот за 218 хил. долара, три години по-късно го продава, прибира печалба от 100 хил. долара, но с оглед на пазарните условия в САЩ отлага покупката на по-голямо жилище и живее под наем засега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *