Изграждането на соларни панели вече няма да се насърчава

Изграждането на енергийни обекти върху покриви на сгради вече няма да се насърчава. Това предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, който е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на икономиката и енергетиката.

Необходимостта от изменението и допълнението се налага, от една страна, с оглед съобразяване със задължение на обществения доставчик за задължително изкупуване на електрическа енергия с реалното потребление в страната. Друг фактор е необходимостта от установяване на гаранции за законосъобразно изпълнение на условията за присъединяване на енергийни обекти, произвеждащи зелена енергия, е записано в законопроекта, информира 3e-news.net.

Чрез промените в закона вносителят си е поставил три основни цели. Първата е осигуряване на предпоставки за поддържане на баланса между производството и потреблението на електрическа енергия, както и на гаранции за сигурното и надеждно функциониране на електроенергийната система. Втората цел е справедливо разпределяне на икономическите последици от изпълнението на задълженията към обществото и осигуряване на балансирано изменение на цените за крайните клиенти. Третата, най-важна цел на вносителя, е създаване на гаранции, че преференциална цена ще получат тези производители, които изпълняват стриктно законовите си задължения по присъединяването.

Друго изменение предвижда българите да ползват по-малко „зелен“ ток. Предложението е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като идеята е да се намали тежестта, която зелената енергия добавя в крайните цени на тока.

Ако измененията бъдат приети, НЕК и ЕРП-тата вече няма да изкупуват цялото количество произведен ток от фотоволтаичните и вятърните централи, а само определено количество, което ще се определя по методика на регулатора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *