Издаваме визи на руснаци за 3 дни

Министерството на туризма гарантира, че са предприети всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари. Още в началото на месец февруари т.г. е договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия, информират от ведомството.

Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Собствениците на недвижими имоти, които не са посещавали нашата страна, имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок на валидност до 1 година, а тези, които са ползвали български визи – със срок на валидност до 3 години.

Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави, получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ползват и лица с увреждания. Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските ни служби на територията на Руската федерация. Декларирана е готовност от МВнР, че визите ще бъдат издаваниза срок от до 3 дни, във връзка с очаквания интерес към т.нар. „last minute“ почивки.

Припомня се, че в процес на активно обсъждане с Европейската комисия е създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври – ноември). Изтъква се и перспективата за увеличение от редица други пазари, които да компенсират спад от Русия.

Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение. По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша с 6-7%, на туристите от Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст.

Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст), Скандинавски страни (ръст от около 3%). Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *