Издръжката ни за живот се увеличава

Със 17% нараства издръжката на живота за година заради увеличенията на тока, парното, билетите за градски, междуградски и ЖП транспорт, както и заради поскъпването на цигарите и студентските такси. Това заяви пред Дарик радиоЛюбен Томев от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

В средногодишен размер ние очакваме издръжката на живот да се повиши с около 14 на сто – нещо, което очевидно ще бъде повлияно като първичен и вторичен ефект от повишаването на цените на енергоносителите от началото на полугодието, каза Томев.

Според него възнагражденията в бюджетната сфера могат да се увеличат на два пъти. Първоначално с 10 на сто от средата на годината и с още 10 на сто от 1 октомври през второто полугодие като една компенсаторна мярка. Точно през тези месеци ще започнат да се чувстват големите преки и косвени ефекти от покачванията на цените на горивата и на енергоносителите.Пенсионната система се нуждае изобщо от преизчисляване с един осъвременен коефициент, защото каквото и да правят в момента с повишението на пенсиите, очевидно въпросът е не е втова дали ще се повишат с 10 или 15 на сто, ада се намери един оптимален механизъм за осъвременяване на всички пенсии. Практика досега показва, че не е намерен такъв механизъм, който цялостно и справедливо да компенсира загубите от такива шокови покачвания на цените.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *