Изказване на Петер Прает от ЕЦБ доведе до рязко понижение на еврото

В интервю за „Уолстрийт Джърнъл“ представителят на ЕЦБПетер Праетзаяви, че Европейската централна банка може да обмисли въвеждане наотрицателна лихва по банковите депозити(лихвата по свободните средства на търговските банки държани в ЕЦБ).

Той също така посочи, че при необходимост ЕЦБ може да обмисли и идеята запокупки на финансови активи (на ценни книжа) от търговските банки, ако се наложи да бъде повишена опасно ниската инфлация в еврозоната. (Целта на подобна операция е да се намали цената на отпусканите за частния сектор кредити от търговските банки).

Ако нашият мандат (за запазване на ценовата стабилност в еврозоната) е в риск, ние ще предприемем всички мерки, които смятаме, че отговарят на този мандат. Това е много ясен сигнал, заяви Петер Прает – член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

Това изказване на Прает доведе до рязко понижение на еврото на валутния пазар, тъй като евентуално изкупуване на ценни книжа от банките де факто ще представлява програма за „количествени улеснения“ от страна на ЕЦБ, която ще е аналогина на програмите на Фед и на Японската централна банка.

Еврото падна рязко към ново дъно за деня около 1,3389 долара, след като в началото на американската търговия направи пореден неуспешен опит да пробие над добрите оферти „продава“ около 1,3450/60 (около върховете от вчера насам и падаща 200-часова пълзяща-средна).

Коментарите на Прает провокираха и нови продажби единната валута спрямо британската лира и японската йена.

Новото понижение в евро/долар обаче изглежда ограничено преди утрешния важен ден за капиталовите пазари. В четвъртък ще бъдат оповестените предварителните данни за БВП на Франция, Германия, Италия и на цялата еврозона през третото тримесечие, след което вниманието на инвеститорите ще се фокусира върху показанията на Джанет Йелън пред банковата комисия на Сената с оглед нейната номинация за нов шеф на Фед.

Само по-траен спад на еврото под 1,3400 долара може да доведе до спад на единната европейска валута към важната близка подкрепа и оферти „купува“ около 1,3370/44 долара (бившите дъна от 11-ти и 12-ти ноември към 1,3358/44; важна 100-дневна пълзяща-средна; опции с падеж утре следобед в 1,3370 и в 1,3350). Добрите оферти „продава“ за еврото остават пласирани към 1,3450/60 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *