Изкуствен интелект избира клиповете в YouTube

Специален алгоритъм решава какви клипове да покаже и препоръча на всеки потребител

Всеки ден в YouTube се качват стотици хиляди и дори милиони нови клипове. Невъзможно е за обикновения потребител дори да разгледа заглавията на минимална част от тези нови видео материали. Затова YouTube му помага чрез изкуствен интелект, който подбира какви клипове да покаже и препоръча, съобщава онлайн изданието CNET.

През повече от 70% от времето, през което човек гледа клипове в YouTube, те са препоръчани именно от изкуствения интелект. Това казва главният продуктов директор на видео портала Нийл Мохан по време на дискусия, част от световното изложение CES 2018 в Лас Вегас.

Потребителите, които гледат клипове на телефона си, също прекарват много време. Средната сесия гледане на видео на мобилен телефон е над 60 минути, казва Моан. „Това се дължи на нашите алгоритми за препоръчване, които ви показват клипове“, казва той.

„През последните няколко години полагаме много усилия върху машинното обучение и изкуствения интелект, за да научим какво нашите потребители харесват да гледат и да записват. Нашата работа е да им дадем постоянен поток, почти персонализиран канал“, казва още Мохан, информира vesti.bg.

Задържането на потребителите максимално дълго време в YouTube е важно за видео портала. Колкото повече видео гледат хората, толкова повече реклами виждат и съответно, толкова по-големи са приходите. Затова алгоритмите за препоръчване на още клипове за гледане, са ключов инструмент в опита на YouTube да задържа вниманието на хората максимално дълго време. Особено на фона на нарастващата конкуренция на Facebook, като социалната мрежа постепенно също увеличава онлайн видео услугите си.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *