Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се покачва през юли

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се покачва през юли, сочат последните данни на Европейската централна банка, цитирани от WBPOnline.

През седмия месец на сезонно изгладена база излишъкът на 18-членния валутен съюз възлиза на 18,7 млрд. евро спрямо 18,6 млрд. евро през юни. Пазарните участници очакваха по-малка сума – 16,5 млрд. евро. Освен това ЕЦБ ревизира данните за юни нагоре от 13,1 млрд. евро, информира MarketWatch.

Показателят е ключов за дългосрочното доверие на инвеститорите и търговските партньори, които следят измененията на търговията (най-вече износът на стоки и услуги, а не толкова на вноса), нетният доход от чужбина и нетните текущи трансфери.

Положителен баланс по текущата сметка означава, че страната – или регионът, какъвто е случаят с еврозоната, е нетен кредитор с останалия свят. Отрицателна текуща сметка означава, че държавата е нетен длъжник.

На сезонна неизгладена база нетните потоци от текущи сделки, измежду които стоки, услуги и лихвени плащания, от и към единния блок, се покачват с 32,3 млрд. евро. За сравнение – през юли сумата им бе 24,8 млрд. евро. Анализаторите очакваха по-малък излишък – от 21 млрд. евро.

От началото на финансовата криза до днес текущата сметка на еврозоната, съставена най-вече като сума от търговските баланси на страните членки, от балансирана премина към изцяло положителна.

През юли делът на излишъка възлиза на 2,5% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Това е повече спрямо година по-рано, когато делът бе 2,1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *