Измират пчелите в България

Тежки загуби отчитат пчеларите в цялата страна. Масово измират цели пчелни семейства, като в някои райони на страната загубите надхвърлят 50%, разказаха пред „Труд“ потърпевши. Една от основните причини е тежката зима с минусови температури в комбинация с оскъдна за летящите насекоми паша миналата година.

„2016 година не беше благоприятна, тъй като заради недостатъчно валежи пчелите не успяха да съберат достатъчно прашец, за да издържат суровите зимни месеци“, разказват производители на биологично чист мед от село Брестово, област Ловеч.

Те съветват пчеларите да не делят изкуствено семействата с цел увеличаване броя на кошерите, тъй като това отслабва колонията и я прави уязвима на лоши метеорологични условия и на нападения на други насекоми като търтеи и стършели.

Ентомолози (специалисти по насекомите) посочват, че колкото по-студена е зимата, толкова повече мед е нужен на пчелите, тъй като в кошера трептят с крилца по-интензивно, за да се стоплят.

Освен гладна смърт се отчитат загуби и вследствие на химикали, с които се обработват селскостопански култури, атрактивни за пчелите.

В някои области като Плевенско и Ловешко още през есента пчеларите са регистрирали 25-50% загуба на кошери. След тази зима много от тях ще преустановят продажбата на мед. Особено тежки загуби се отчитат още в Пловдивско и Благоевградско. Прогнозите на местните пчелари са за повишаване на изкупната цена на пчелния продукт.

Неоникотиноидите убиват пчелите. Искат забрана за опасни препарати

Екологичната организация „Грийнпийс“ призовава служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев да не допускат разрешаването на препарати за растителна защита с неоникотиноиди като активни вещества за ограничена и контролирана употреба на територията на България.

Оттам цитират редица официални данни за вредата за пчелите, включително заключение на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ), както и скорошен анализ на учени от Университета в Съсекс.

Заплахата

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има частична забрана върху употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите, информира в.Труд. В редица страни, включително в България, ежегодно има опити да бъде позволено изключение от забраната (т.нар. дерогация).

На 31 януари у нас се проведе конференцията „Неоникотиноидите и тяхното влияние върху пчелите“, организирана от Министерството на земеделието и храните, на която са разгледани възможностите за допускане на изключение от забраната.

„Обезпокоени сме, че конференцията е организирана с цел да се легитимира ново решение за разрешаване на употребата на неоникотиноиди в България през 2017 г., подобно на отминалата година“, обясняват от организацията. Оттам допълват, че редица други екологични и пчеларски организации не са присъствали, което е притеснително предвид огромното обществено значение на темата за неоникотиноидите.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *