Изнасяме авточасти за 400 млн. лева на година

През последните 5 години българският износ на автомобилни компоненти се равнява на 2 млрд. лева. Това прави средно по 400 млн. лева на година.

„Автомобилният сектор в България е един от приоритетните с висок потенциал за развитие. И интересът от чуждестранни инвеститори е огромен“, обясняват от агенцията за инвестиции, цитира „24 часа“.

Страната ни напоследък се превърна в особено привлекателна дестинация за производителите на авточасти. По данни на агенцията за инвестиции в страната в момента работят около 50 фирми в този сектор – 27 от тях са чуждестранни компании, а 22 – български дружества.

Данните показват, че в сектора са заети около 20 000 души. Сред основните предимства, заради които автомобилните компании избират България, са ниските данъци и разходи за труд, по-евтината работна ръка спрямо други страни, добре подготвените кадри, традициите в производството на електроника. Като плюс се приема и стабилната национална валута, обвързана с еврото.

България е успяла да привлече инвеститори в сектора от целия свят – Германия, Франция, Белгия, Япония, Турция, Великобритания, САЩ и други. В заводите за авточасти у нас се правят различни видове компоненти за световни марки като BMV, Mercedes, Audi, Ford, Volvo, Renault, Dacia и др.

Браншът обаче вижда и пречки пред работата си в страната, които са възпиращи за още по-бурното развитие на производството на автомобилни части. Сред тях са бюрокрацията, все още лошата инфраструктура и ниското качество на образованието.

Наблюдава се и липсата на стратегия за насърчаване на растежа в автомобилната индустрия, например чрез данъчни облекчения или чрез субсидии. От агенцията за инвестиции припомнят, че по закон са предвидени различни стимули в зависимост от големината на вложението и броя работни места, които се очаква да бъдат открити.

Наскоро агенция „Ройтерс“ публикува анализпредвиждащ добро бъдеще за чуждите инвестиции у нас и отваряне на нови работни места. В материала акцент се поставя конкретно върху развитието на производството на авточасти, което би могло да спомогне за икономическия растеж на страната.

В материалът акцент се поставя конкретно върху развитието на производството на авточасти, което би могло да спомогне за икономическия растеж на страната.

Така например един от най-сериозните инвеститори в Русе са германските производители на автомобилни части Witte Automotive, които работят с големи производители на коли като Ford. Благодарение на стратегическото си разположение и границата си с Румъния, крайдунавският град е апетитна хапка за множество чуждестранни инвеститори, в това число такива от Япония и Южна Африка. Според председателя на Аутомотив Клъстер България, Тил Трукенмюлер, индустрията се разраства, а с нея и интересът към нови инвестиции у нас също расте.

Наред с това не бива да се пропуска и планът наWitte's Bulgaria unit да разшири своето производство тази година. Те ще удвоят съществуващите работни места на около 260 и очакват увеличаване на приходите до 25 милиона евро за разлика от скромните милион евро, с които са стартирали в Русе през 2010г.

Проучванията на родните специалисти в бранша показват, че износът на авточасти от България се е удвоили и е достигнал размер до милиард евро, което представлява 4,5 % от износа на цялата страна или 2,5% от БВП.

Според „Ройтерс“ България обаче все още е далеч от икономически бум, заради вътрешни проблеми като лошата инфраструктура и слабата подготовка на специалистите. Тези фактори могат да попречат на положителната промяна в икономическата среда. Въпреки това обстановката малко по малко се подобрява и все повече производители на части са привлечени от добрите условия за инвестиция у нас, включващи добрата локация на страната ни, ниските данъци и евтината работна ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *