Изнасяме над 88 млн. бутилки вино

Очаква се България да изнесе близо 62 млн. литра вино с добри качествени показатели. Това означава, че родните изби ще произведат над 88 млн. бутилки за чужбина.

Основните пазари на българските производители пък са предимно Полша, Румъния и Русия. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, който направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.

През 2015 г. страната ни е изнесла близо 60 566 000 литра вино. Засадените площи с винени лозя у нас са близо 60 000 ха., като всяка година те се увеличават. През 2016 г. се наблюдава ръст в сравнение с предходни години, произведени са 128 милиона литра вино, каза още проф. Бозуков.

Страната ни заема достойно място на винената карта на света. От 29 май до 2 юни 2017 г. Изпълнителната агенция по лозата и виното ще бъде съорганизатор на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозарство и винарство OIV. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Институтът по лозата и виното в Плевен поддържа двадесет и един сорта, от които петнадесет винени и шест десертни. Това каза директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Иван Пачев, информира inews.bg. Той допълни, че в момента са подадени четири нови сорта в Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол – един винен и три десертни.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *